Dr. Belhaj Abdessamad előadása a párizsi Centre Sèvres-ben 

Karl Rahner SJ (1904-1984) teljes életművének (32 kötet) francia nyelvű kiadása alkalmából, amely a Luxemburgi Vallás- és Társadalomtudományi Iskola és a franciaországi Centre Sèvres közös projektje, 2022. május 17-én nemzetközi szemináriumot rendeztek Párizsban  a teológia és a tudomány témájában. Dr. Abdessamad Belhaj, az NKE EJKK Vallás és Társadalom Intézetének vezető kutatója meghívást kapott erre a szemináriumra, hogy előadást tartson arról, hogyan birkózik meg a kortárs iszlám teológia a tudománnyal.

Dr. Belhaj elmondta, hogy Rahner katolikus teológiájához hasonlóan az iszlám teológia a bioetika és az úgynevezett társadalmi progresszivizmus projektjei keretében kritikusan tekint a társadalom és az emberi állapot manipulálásának szándékára. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az iszlám teológia még mindig nagymértékben függ a neoplatonista metafizikától, ami megnehezíti a modern tudomány és filozófia eredményeivel való foglalkozást. Előadásának középpontjában az episztemikus alázat fogalma állt, amely arra tanít, hogy tartózkodjunk az abszolút állításoktól akár a teológiában, akár a tudományban, figyelembe véve a teológia és a tudomány összetettségét, valamint korlátait.  

Érdekes előadások hangzottak el, a résztvevők megállapodtak abban, hogy a megbeszéléseket későbbi szemináriumokon folytatják, és az eredményeket kötetben adják ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Címkék: Hírek