Bagi Judit szakértőként vett részt a Taiwan Dox 2022 - Tajvani Dokumentumfilm Napokon

 

A Taiwan Dox 2022 programsorozat keretén belül egy Atayal tajvani őslakos népcsoport vallási életéről szóló 82 perces dokumentumfilm került bemutatásra.

 

 

 

Swirling in the Dreams/ Álmok örvénye -2022, 82′,Rendező / Director: SU Hung-en

A film, hivatalos, rövid leírása:

Álmok örvénye / Swirling in the Dreams

„Tajvanon egyre kevesebb őslakos hisz még mindig a sámánizmusban. Egykoron a sámánok felelőssége volt a szellemvilággal való kapcsolattartás, rítusaik segítettek abban, hogy a közösségek tagjai elkerüljék a balszerencsét. De mindenkinek megvannak a maga gondjai, a rítust elvégeztetni kívánó szenvedő félnek éppúgy, mint a rítusért felelős sámánnak. Vajon a hiedelmek hoznak-e a megsebzett lelkeknek gyógyulást?

A rendező hitvallása

A film elkészítése előtt nagyon nehéz időszakot éltem meg. Sokakat megbántottam, és az ebből fakadó bűntudat folyamatosan nyomasztott, féltem mások szemébe nézni. A filmben szereplő sámán értem is végrehajtott egy rítust, de a problémáimra nem kaptam választ. Elkezdtem a filmen dolgozni és azt vettem észre, hogy a belső vívódásaim fokozatosan enyhülnek azokon a napokon, mikor a főszereplőmmel beszélgetek. Egymás élettapasztalatainak megosztása elhozta számomra a megváltást.”
 

A film után Bagi Judit munkatársunkkal Füredi Zoltán kulturális antropológus, dokumentumfilmes beszélgetett a tajvani őslakosok sámánista rítusairól, a sámánizmussal kapcsolatos hiedelmeiről.
 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Címkék: Hírek