„Szabad egyház a szabad államban” – Politika és katolicizmus a 19. században / "Église libre dans l’État libre" Politique et catholicisme au XIXe siècle

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Eötvös József Kutatóközpont, Vallás és Társadalom Kutatóintézete tisztelettel meghívja Önt a

„Szabad egyház a szabad államban” – Politika és katolicizmus a 19. században

című konferenciájára. 

 

REGISZTRÁCIÓ

 

A konferenciát Eötvös József tiszteletére rendezik, akinek 2023-ban (szeptember 3-án) lesz a 210. születésnapja.

 

Konferencia időpontja: 2023. április 20., 9.00 órától 13.40 óráig

Konferencia helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus, Széchenyi Díszterem

Konferencia nyelve: magyar és francia, szinkron tolmácsolással

A konferencia rövid bemutatása: 

Összeegyeztethető-e a katolicizmus a polgári szabadságjogokkal? A 19. században sokan kételkedtek ebben. A francia-brit neveltetésű – Lamennais tanítványa és Tocqueville barátja –, Montalembert (1810-1870) számára azonban egyértelmű volt a válasz: "A szabadságnak szüksége van a vallásra, a vallásnak pedig a szabadságra. A júliusi Monarchia alatt a leghíresebb katolikus parlamenti képviselő fáradhatatlanul harcolt a szabadságért. Többször kiállt a "A szabad egyház a szabad államban" elve mellett. A Katolikus Egyház egy évszázaddal később, a II. Vatikáni Zsinat vallásszabadságról szóló nyilatkozatában vette át az ő gondolatait.

Montalambert, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, aktív levelezésben állt Eötvös Józseffel, akit a magyarországi szabadelvű katolicizmus egyik atyjának tekintenek Deák Ferenc mellett. Eötvös egyik 1868-ban kelt levelében így fogalmaz a francia grófnak: „Azon a véleményen vagyok, hogy az a szakadatlan befolyás, amelyet a kereszténység civilizációnk fejlődésére gyakorolt - amennyiben ezt a történelmi tényt természetes okokkal akarjuk magyarázni -, mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy a kereszténység sohasem kötötte magát valamilyen politikai formához […]”. Ezzel a megállapításával Eötvöst a kereszténydemokráciát előkészítő szabadelvű katolicizmus nemzetközi szinten is jelentős szereplői között kellene vizsgálnunk, amennyiben a hivatalos egyházi tanítást megelőzően fogalmazott meg egy olyan nézetet, amit később a tanítóhivatal is megáévá tett.

Az előadások bemutatják a szabadelvű katolicizmus születését és elveit a 19. században, mint a kor politikai kérdéseire adott választ, szemben a Katolikus Egyház hivatalos álláspontjával, amely elutasította az 1789-es forradalomból eredő "modern szabadságjogokat". A konferencia azonban a 19. századi franciaországi, belgiumi és magyarországi szabadelvű katolikus gondolkodás történelmi visszatekintésén túl arra is törekszik, hogy megmutassa, a szabadelvű katolicizmus korunkban is aktuális maradt és egy releváns válasz napjaink kihívásaira.

A konferencia részletes programja magyarul itt, franciául itt olvasható.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

A rendezvény kollégiumi pontszerző esemény.

 

 

 


Címkék: Események Hírek